Drempels jeugdwerk

Hoe kan een jeugdbeweging haar drempels verlagen?

Er kunnen heel wat drempels zijn waardoor kinderen en hun ouders de weg niet vinden naar jullie jeugdbeweging. Als je werkt rond toegankelijkheid en participatie, zul je ongetwijfeld ook botsen op het thema ‘drempels wegnemen’. Allereerst is het belangrijk om drempels in kaart te brengen en je hier bewust van te zijn. Het bekendste kader om dit te doen is dat van de vijf B’s:

Sommige drempels zoals de financiële drempel kan je gemakkelijk vaststellen, andere drempels zijn minder voor de hand liggend en spelen zich intern bij personen af. Dit laatste zullen sociale, culturele en psychologische drempels zijn.

Drempels wegnemen

Drempels afbouwen is vaak moeilijker dan je denkt. Allereerst is het belangrijk om op een goede manier om te gaan met ouders de jeugdbeweging niet kennen. Door hier op in te spelen en kleine zaken aan te passen aan de werking, kan je een groot effect teweegbrengen. In het filmpje hieronder vind je enkele tips & tricks zodat je hier doelgericht mee aan de slag kan gaan.

Het blijft natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de andere drempels. Via Sportpret bieden we een vorming aan voor sportclubs, jeugdbewegingen en andere organisaties om zo bewust stil te staan bij drempels en hoe deze te verlagen. Meer informatie over deze vorming kan je hier terugvinden: https://vzwsportpret.be/vorming/