Sportpret Genk

In oktober 2019 startte Sportpret in Genk met een sport- en spelaanbod voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Genk was de vierde stad waar Sportpret opstartte. Dit ligt in lijn met onze doelstelling om in alle 13 Vlaamse centrumsteden actief te zijn.

1 op 4 Genkse kinderen wordt geboren in een gezin waar kansarmoede heerst. Door het aanbieden van laagdrempelige beweeg- en spelactiviteiten willen we deze kinderen de kans geven deel te nemen aan een fijn vrijetijdsaanbod.

Wat organiseren we momenteel in Genk?

Sportpretdagen

Sportpretdagen zijn gratis namiddagen van 13 uur tot 16:30 uur waar kinderen tussen 3 en 9 jaar kunnen spelen en sporten. Elke deelnemer krijgt van ons een Sportpret T-shirt. Voor kleuters voorzien we een programma gevuld met spelletjes, dans, vrij spel en sport op kleuterniveau. Voor de kinderen vanaf 6 jaar voorzien we per Sportpretdag twee verschillende sportinitiaties. Zo krijgen ze de kans om elke dag twee nieuwe sporten te leren kennen. Naast sport en spel zetten we ook sterk in op gezonde voeding, zo krijgen alle deelnemers van ons als tussendoortje een granenkoek en twee stukken fruit. We ontwikkelden ons eigen spelpakket “Spelen rond gezonde voeding” om de kinderen op een speelse manier te laten bijleren over gezonde, evenwichtige voeding. De deelnemers kunnen inschrijven bij lokale armoedeorganisaties en sociale diensten. Op die manier bereiken we op een laagdrempelige manier de doelgroep die we wensen te bereiken en net die kinderen die anders niet de kans hebben om te sporten en spelen.

De Sportpretdagen vinden plaats tijdens de schoolvakanties.

Spelnamiddag

Sinds januari 2020 hebben we een rijkelijk gevuld aanbod aan spelnamiddagen. Deze spelnamiddagen gaan door in vijf verschillende wijken: Genk Centrum, Driehoeven, Winterslag, Waterschei en Vlakveld. Tijdens deze activiteit krijgen kleuters en lagere school kinderen een aanbod aan sport- en spelactiviteiten gedurende twee uur. Naderhand krijgen ze ook nog een stukje fruit mee naar huis. 

De Sportpretdagen en spelnamiddagen zijn in samenwerking met buurtsport Genk.

Voetballessen in samenwerking met KRC Genk

Sinds november 2020 organiseert Sportpret op donderdag en vrijdag tussen 16u en 17u een uurtje voetbaltraining. De lessen gaan tijdens het schooljaar door. Op donderdag gaat het lesje door in Sledderlo, op vrijdag in Kolderbos. Beide wijken in Genk hebben veel jonge kinderen die extra (sport) aanbod goed kunnen gebruiken. Dit project is mogelijk dankzij de steun van KRC Genk en in samenwerking met lokale partners.

KRC wil de kracht van voetbal inzetten voor de meest kwetsbare uit onze samenleving en wil de strijd aangaan tegen kinderarmoede en voor kinderrechten. Ieder kind heeft recht op sport vandaar vindt KRC het belangrijk om samen met vzw Sportpret kinderen in kwetsbare buurten de kans te geven om te sporten.
Marc Hardy
Community manager

In de toekomst willen wij nog extra activiteiten aanbieden in Genk dus hou zeker deze pagina in het oog!