Missie

Missie van Sportpret vzw

Een organisatie met als kerndoel sporten en plezier maken. De naam Sportpret was snel gekozen. De focus ligt niet op competitiesport of op wekelijkse trainingen, maar op losse sportdagen of korte sportreeksen van max 10 lessen. Sportpret is de combinatie van een sportclub, socioculturele vereniging en kinderopvang.

We zijn verschillend van reguliere sportclubs. Sportpret focust zich uitsluitend op kwetsbare kinderen die niet de kansen hebben die andere kinderen wel krijgen. Sporten, bewegen en spelen is een basisrecht voor elk kind! Ook kinderen die opgroeien in een minder kansrijke omgeving. Door onze exclusieve werking en drempelverlagend aanbod vinden deze kinderen makkelijk de weg naar onze activiteiten.

Daarom is de samenwerking met partnerorganisaties voor Sportpret belangrijk. Door onze inschrijvingen gesloten te houden voor de buitenwereld en deze enkel open te stellen voor organisaties waarmee we samenwerken, is er een duidelijke controle op de deelnemers.

Deze sportactiviteiten zijn belangrijk voor de fysieke ontwikkeling van kinderen, de fijne en grove motoriek, de invloed die dit heeft op leren schrijven, concentreren,.. Daarnaast zijn de activiteiten ook een ideaal terrein om op sociaal en persoonlijk vlak te ontwikkelen, samen leren spelen met andere kinderen, teamsport, maar ook opkomen voor zichzelf, leren om ergens goed en minder goed in te zijn,.. Veel van de deelnemers nemen bij ons voor het eerst deel aan een buitenschoolse activiteit.

Ten slotte vinden we de link tussen sport en gezonde voeding ook zeer belangrijk. Kinderen in armoede eten vaker ongezonder. Daarop proberen we in te spelen door enkel gezonde tussendoortjes aan te bieden en stukken fruit uit te delen op het einde van elke activiteit. We proberen ook om de deelnemers bewust te maken rond gezonde voeding.

Tijdens onze activiteiten dragen we de waarden uit.

Respect. We verwachten respect tussen de deelnemers onderling en tussen de deelnemers en lesgevers in beide richtingen.

Gelijkwaardigheid. Alle deelnemers zijn voor ons gelijkwaardig, iedereen is uniek op zijn of haar manier en dit willen we ook ondersteunen. Pesten wordt bij Sportpret niet getolereerd. Sportpret is ook deelnemer van TOP (Time Out tegen Pesten).

Sportiviteit. Tijdens de sportactiviteiten is sportiviteit en fair play één van de hoekstenen.

Professionaliteit. Het aanbod dat Sportpret voorziet is volledig gratis maar is daardoor niet minder degelijk dan soortgelijke betalende organisaties. We streven naar goed opgeleide lesgevers en monitoren om de deelnemers in optimale omstandigheden te begeleiden. Professionaliteit komt ook terug bij de organisatie van onze activiteiten. We streven naar een optimale samenwerking met alle verschillende actoren om tot het best mogelijke resultaat te komen.

Samenwerking. Sportpret is geen afgescheiden organisatie. Samenwerkingen met (armoede)organisaties zijn zeer belangrijk om onze missie na te streven. Ook samenwerkingen met sponsors en steden zijn van cruciaal belang om tot een succes te komen.

Toewijding. Al onze vrijwilligers zetten zich vol toewijding in om van Sportpret een succes te maken en tijdens elke activiteit het beste van zichzelf te geven om de deelnemers een zo leuk mogelijke sportactiviteit te bezorgen!

Anonimiteit. Anonimiteit is een zeer belangrijk gegeven, niet iedereen in de omgeving van onze deelnemers kent hun achtergrond. Daarom plaatsen we nooit foto’s waar de deelnemers herkenbaar opstaan of verspreiden we persoonlijke gegevens van onze deelnemers.

Vertrouwen. Vertrouwen van de ouders en deelnemers is belangrijk om tot een succesvolle organisatie te komen. Ouders kunnen in alle vertrouwen hun kinderen achterlaten bij ons en de deelnemers kunnen ook altijd bij ons terecht.