Sportpret Brussel

Sportpret heeft haar werking sinds 2020 uitgebreid naar Brussel. Daarmee komt onze teller op zeven steden waar we actief zijn. In een hoofdstad van meer dan een miljoen inwoners is kansarmoede moeilijk weg te denken. Brussel is een superdiverse stad waar ongeveer 30% van de inwoners afkomstig is uit het buitenland. Volgens de laatste volkstelling telde Brussel 45 verschillende nationaliteitsgroepen met minstens 1000 bewoners.

Sportpret is momenteel actief in 6 van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Oudergem, Brussel-Stad, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node en Anderlecht. Mensen uit verschillende lagen van de bevolking leven samen in Brussel. Er is een duidelijke differentiatie tussen de armere wijken, gemengde buurten en de welvarende stadsdelen. Molenbeek kent het hoogste percentage kansarmoede (39%). Daarom vonden we het belangrijk om zeker in deze gemeente een aanbod op te starten.

Door het aanbieden van laagdrempelige spel- en knutselactiviteiten willen we kansarme kinderen uit de armere Brusselse wijken de kans geven om eens te proeven van een tof vrijetijdsaanbod. De bedoeling is om op termijn een duurzame werking te organiseren in verschillende gemeenten. Daarvoor werken we onder andere samen met scholen en gemeenschapscentra.

Ook het jeugdcentrum Aximax, gesitueerd in Brussel, stelde haar deuren open voor enkele spelnamiddagen tijdens de maanden maart en april. We hadden enkele leuke dagactiviteiten op de planning rond gezonde voeding, story telling, kinderyoga en dansen over de wereld. Helaas stak de lockdown hier een stokje voor.

Sinds maart 2022 hebben we ook een vakantieaanbod op Abattoir in Anderlecht. Hier bieden we in samenwerking met Cultureghem sport- en spel namiddagen aan. Aankomende zomer staan er opnieuw activiteiten gepland tijdens de maand juli.

Workshop gezonde voeding

Sportpret creëerde een gratis workshop waarbij kleuters en kinderen uit de lagere school op een interactieve manier kunnen bijleren over gezonde voeding. Deze workshop werd aangeboden aan de 22 gemeenschapscentra gesitueerd in Brussel. GC Den Dam, GC Nekkersdal, GC Ten Noey en GC De Platoo toonden al interesse. GC Den Dam is de eerste locatie waar Sportpret de workshop organiseerde.