Sportpret Leuven

Leuven was de zesde stad waar Sportpret een aanbod heeft opgestart. Ook in Leuven heerst er kinderarmoede, die zelfs elk jaar toeneemt. De kansarmoede-index van Kind en Gezin steeg van 10,5% in 2008 naar 20,2% in 2016*. Bijna een verdubbeling! Door het aanbieden van laagdrempelige spel- en knutselactiviteiten willen we kinderen in kansarmoede die in Groot Leuven wonen de kans geven om eens te proeven van een tof vrijetijdsaanbod. Bij wijze van kennismaking is Sportpret gestart met een interactieve workshop rond gezonde voeding in De Ruimtevaart en de Pastoor De Clerckschool in Herent. Nadien organiseerde Sportpret afwisselend een knutselnamiddag of sportactiviteit.

Wat organiseerden we al in Leuven?

Sportpretdagen

Afgelopen jaar planden we verschillende Sportpretdagen in het Leuvense. Tijdens de zomer waren we actief in de laatste 2 weken van juli in Sporthal De Rijschool, tijdens de herfstvakantie in Sancta Maria en ook komende vakanties staan er weer Sportpretdagen op de planning!

Knutsel- en sportnamiddag

De Ruimtevaart organiseert een gezinswerking onder de naam ‘Wijland’, waarbij kinderen, ouders en begeleiders op een veilige manier samen spelen en iets moois creëren. Ouders in armoede hebben vaak veel aan hun hoofd. Door enkele uurtjes samen te spelen met hun kind(eren) kunnen ze hun zorgen even aan de kant zetten en rustig genieten van elkaar. In het vSamen met De Ruimtevaart organiseren we tijdens de maand maart in 2022 onze eerste SportpretMAAND. Met de gezinnen van ‘De Ruimtevaart’ gaan we 4 woensdag namiddagen samen aan de slag met verschillende sportinitiaties om hen zo kennis te laten maken met het vrijetijdsaanbod. Zo zullen we onder andere voetballen, basketballen, maar ook zwaardyoga en boksen zullen aanbod komen.

Spelnamiddag

Op het woonwagenterrein in Leuven wonen heel wat kinderen en jongeren die zich niet kunnen inschrijven bij dure sportclubs. Ook tijdens de vakanties vervelen deze kinderen zich door gebrek aan activiteiten.  Gedurende de paas-, zomer- en kerstvakantie 2022 hebben we ook hier een knutsel- en spelaanbod. Hier gaan we samen met de kinderen creatief aan de slag en leven we ons uit op onder andere de steps en skateboards.

Sportpret Na School

In samenwerking met verschillende scholen: De mozaïek, Pee & Nel bieden we ook naschoolse sportactiviteiten aan. Dit kan bestaan uit specifieke sportreeksen maar ook fietslessen zijn een optie. Hier proberen we te kiezen voor scholen met de hoge SES cijfers.

Workshop Gezonde voeding

Sportpret creëerde een gratis workshop waarbij kleuters en kinderen uit de lagere school op een interactieve manier kunnen bijleren over gezonde voeding. Deze workshop werd aangeboden aan de 22 gemeenschapscentra gesitueerd in Brussel. Maar ook in Leuven zijn we nog op zoek naar partners waar we deze kunnen geven.