Workshop gezonde voeding!

Sportpret biedt een laagdrempelige workshop gezonde voeding (2 tot 3 uur) aan voor kinderen van 4 tot 12 jaar die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Is jouw organisatie/vereniging gevestigd in provincie Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant of Brussel? Doe dan hieronder je aanvraag! Bereik je met je activiteit en werking hoofdzakelijk kinderen die opgroeien in armoede en wens je de workshop ook te bestellen? In dat geval kan je 1x per jaar gratis een workshop aanvragen.

Gezond eten en voldoende bewegen is niet altijd vanzelfsprekend bij kinderen die opgroeien in kansarmoede. Via deze workshop willen we kleuters (4 tot 7 jaar) en lagereschoolkinderen (8 tot 12 jaar) via sport en spel laten bijleren over verschillende soorten groenten, fruit, zuivelproducten en dierlijke voedingswaren. De bedoeling is om extra bewustzijn te creëren en om op een speelse manier een gesprek aan te gaan rond gezonde voeding en voedingsgewoonten. We gaan de kinderen niet uitleggen wat wel of niet gezond is, omdat daar verschillende opvattingen over zijn. Ook respecteren we voedingsgewoonten gelieerd aan verschillende levenswijzen en culturen.

De workshop wordt aangepast aan de leeftijd van de doelgroep. We beginnen telkens met een kennismakingsspel. Daarna laten we de kleuters kennismaken met verschillende soorten voedingswaren via het interactieve doe-boek ‘Lekker gezond’. De lagereschoolkinderen worden getest op hun kennis van voeding en sport via een leuke quiz, eventueel in combinatie met een loopspel (afhankelijk van de beschikbare ruimte). De vragen uit de quiz komen onder andere uit het kinderboek ‘Waarom zijn bananen krom?’. Dat boek bevat wist-je-datjes over de oorsprong van voedingsproducten en beantwoordt belangrijke vragen op maat van kinderen. 

Nadien krijgen de kinderen de kans om zelf een fruitmandje te knutselen. De grote kinderen mogen een mandje weven met kleurrijke regenbooglinten. Voor de kleuters is er een aangepaste versie. Als de knutselwerkjes klaar zijn, mogen de grote kinderen zelf fruit snijden om nadien een fruitbrochette mee te maken. Voor de kleuters zal het fruit al gesneden zijn in blokjes. De fruitbrochettes mogen nadien natuurlijk ook opgesmuld worden. 

Indien er nog tijd over is, wordt een spel gespeeld aan de hand van spelkaarten van Sportpret. Met dit spelpakket kunnen vijftien verschillende spelletjes gespeeld worden, zoals een kwartet, memoryspel of voedingsrace. Afhankelijk van de leeftijd van de doelgroep kiezen we één of meerdere spelen naargelang de duur van de workshop.

In 2022 creëerde Sportpret een nieuw spel rond gezonde voeding en sport, Het Gezonde Straatfeest, en daarmee ook een nieuwe workshop om dit spel tot bij de doelgroep te brengen. Bij deze workshop zal de knutselactiviteit vervangen worden door het spel. De begeleider begint, zoals altijd, met een kennismakingsronde en speelt nadien samen met de kinderen het spel. Het spel moedigt de kinderen aan om na te denken, samen te spelen en te bewegen. De workshop eindigt met een kook- en eetmoment: de kinderen mogen brochettes maken van mozzarella-tomaat-basilicum en kunnen deze nadien samen opeten. 

Ik wil een workshop!

  • 2 of 3 uur
  • 4-6 jaar of 7 tot 12 jaar
  • Max 20 deelnemers
  • In provincie Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant of Brussel.
  • Spel, beweging, knutselen en eten komen aan bod
  • Na de schooluren of in het weekend.
  • Gratis voor organisaties die werken met kinderen in armoede.
  • €150 (2uur) /€175 (3uur) per workshop. Inclusief begeleiding, materiaal en fruit/groenten voor activiteit.
  • €200 (3uur) Workshop gezonde voeding + Spelpakket ‘Het Gezonde Straatfeest’


Doe hier je aanvraag voor meer informatie