De Warmste Sportpret is afgelopen!

De najaar lanceerde Sportpret een eigen platform om fundraisingsacties op te laten doorgaan: “De Warmste Sportpret”. In deze rare tijden niet vanzelfsprekend. Toch waren er leuke acties op het platform! Daarvoor alvast een grote dankjewel! Hieronder geven we een kort overzicht van de acties:

De sportiefste maand bij Aertssen – €720

Het bedrijf Aertssen zal 1€ sponsoren per gesport uur gerealiseerd door de medewerkers binnen de Aertssen Group tussen 1 en 23 december. Voor het aantal gesporte uren tussen 1 en 23 december zullen wij als bedrijf 1€/uur sponsoren, dit alles wordt gemonitord via een app.

In totaal werd er voor 360 uur gesport. Het bedrijf heeft deze inzet verdubbeld naar 720 euro! Sportieve acties en Sportpret, dit ideale combinatie.

Veiling bij Talenco – €580

Ook onze hoofdsponsor deed een hele fijne actie tijdens “De Warmste Week”. Ze organiseerde intern een veiling waarbij medewerkers konden bieden op aanbiedingen die collega’s hadden bedacht (een wijnavond, speciale activiteit,..) Dit alles leverde maar liefst €580 op!

Het warmste ontbijt – €285

Studenten van de UCLL leverde ontbijtpakketten aan huis en verzamelden hier maar liefst €285 euro mee. Hiermee kochten ze sportmateriaal aan dat ze schonken aan Sportpret. Bedankt Alexandre, Senne, Milan & Lowie!

Mondmaskers te koop! – €138

Tine en Els, twee zussen, organiseren elk jaar een leuke actie voor Sportpret. Dit jaar maakte ze feestelijke mondmaskers die ze nadien verkochten. In totaal goed voor €138!

Het resultaat..

In totaal verzamelden we met al deze acties 1723 euro! En dat voor de eerste editie van ‘De Warmste Sportpret’, wauw!

Ook volgend jaar, 1 oktober, starten we opnieuw ‘De Warmste Sportpret‘!

Ons verlanglijstje is klaar!

Liefste kerstman, om 2021 goed te beginnen heeft Sportpret nog wat sportmateriaal nodig. Daarom hebben we een verlanglijstje gemaakt!

 • 20 handballen (€9,20/stuk = €184)
 • Werpspeerset (12 stuks + opbergtas) voor onze atletiekset uit te breiden (€152,50)
 • 24 hockeyballetjes (€10,90/ 4 stuks = €65,40)
 • 24 springtouwen (€10,40/ 6 stuks = €41,60)
 • 12 soepele kegels (€11,40/ 6 stuks = €22,80)
 • 4 lange springtouwen (€6,80 / 2 stuks = €13,60)

Alle prijzen komen van Idema, leverancier van sportmateriaal.

Wil u onze kerstman zijn dit jaar? Onze kinderen zouden dit geweldig vinden! Hieronder kan u eenvoudig een gift overmaken, wij bestellen dan al het materiaal tezamen. Bij giften vanaf €40 krijgt u ook een fiscaal attest ter waarde van 60% van uw gift. (Tot eind 2020, nadien is het terug 45%.)

Ik steun jullie voor de aankoop van sportmateriaal

Vul zeker je adres in wanneer je een gift boven de €40 doet en graag een fiscaal attest ontvangt.

Naam*

E-mailadres*

Straat

Postcode

Plaats

Land

Project*

Bericht

Bedrag €*Sportpret werft aan!

Sportpret ontvangt van het Departement Welzijn extra projectsubsidies om een extra Sportpretconsulent aan te werven. Zo kunnen we nog meer gezinnen (en kinderen) begeleiden in hun zoektocht naar een sportclub of jeugdbeweging.

Je vindt hier alle informatie over de openstaande vacature: https://vzwsportpret.be/vacature-2/

Solliciteren kan tot en met 20 december.

Nieuws van het bestuur

Eind november vond een extra Algemene Vergadering plaats. Om Sportpret de komende jaren verder te kunnen blijven uitbouwen, werd gekozen om het huidige bestuur aan te vullen met nieuwe bestuursleden. De oprichter en voorzitter van Sportpret (Ailan Iriks-Bickx) treedt af als bestuurder en start als dagelijks bestuurder in de rol van algemeen coördinator. Toon Deburchgrave zal de rol van voorzitter op zich nemen. Zo is Sportpret klaar om ook de komende jaren verder te groeien en kinderen in armoede recht op vrije tijd te geven.

De nieuwe bestuurders waren alle lid van de Adviesraad en hebben dus reeds enkele jaren ervaring binnen de organisatie.

Het bestuur vanaf nu

 • Toon Deburchgrave (Nieuw aangesteld) – Voorzitter Sportpret vzw
 • Johanna Iriks – Penningmeester
 • Laïna Iriks-Bickx – Bestuurder
 • Siel Van Eekert (Nieuw aangesteld) – Bestuurder (beleidsopvolging)
 • Amy Viskens (Nieuw aangesteld) – Bestuurder (vorming en opleidingen)
 • Nisa Vermeiren (Nieuw aangesteld) – Bestuurder (Integriteitsbeleid en API)
 • Sofie Maes (Nieuw aangesteld) – Bestuurder

Het dagelijks bestuur

 • Ailan Iriks-Bickx – Algemeen coördinator

Goed nieuws!

De laatste werkdag van oktober, vrijdag 30 oktober, iedereen die nauw betrokken is bij Sportpret wacht in spanning af. In de maand oktober komen we namelijk te weten of we een erkenning als ‘Landelijk Jeugdwerk’ krijgen of niet. 29 dagen passeren zonder nieuws. Vandaag is het dé dag waarop we het gaan weten, de laatste werkdag van oktober. De spanning steeg deze morgen nog verder tot daar eindelijk het verlossende mailtje kwam.

Sportpret vzw voldoet aan alle voorwaarden en krijgt haar erkenning als landelijke jeugdwerkorganisatie!

In het midden van een COVID-19 crisis, die ook onze organisatie keihard raakt, is dit het goede nieuws dat we nodig hadden. Voor nu, voor volgende maanden en voor de toekomst. Een erkenning als landelijk jeugdwerk betekent veel. We ontvangen daardoor vanaf 2021 werkingssubsidies vanuit de Vlaamse Overheid, kunnen starten met het opleiden van monitoren én attesten uitreiken, kunnen werken aan een langetermijnplanning,…

Bijna 5 jaar geleden (20 januari 2016) werd Sportpret opgericht in Antwerpen om kinderen in armoede recht op vrije tijd te bieden. Nu zijn we actief in Antwerpen, Turnhout/Arendonk, Sint-Niklaas, Genk, Leuven en Brussel. Hoe? Met 4 medewerkers die elke dag het beste van zichzelf geven, met meer dan 200 vrijwilligers die zich inzetten voor de kinderen die we bereiken, met geweldig fijne partnerorganisaties, met sponsors, met de steun van u. Bedankt om allemaal in Sportpret te geloven, samen maken we het verschil en dat willen we blijven doen! Misschien liggen we nu even volledig plat, we maken gebruik van de tijd om de toekomst beter te maken, in de eerste plaats voor alle kinderen die we bereiken.

Update: Corona

Door de nieuwe maatregelen, die ook indoor sportactiviteiten voor kinderen -12 verbied, is er vanaf vandaag een volledige opschorting van het indoor aanbod dat Sportpret vzw aanbied in alle verschillende steden waar we actief zijn.

Enkel outdoor activiteiten en noodopvang (9 en 10 november) gaan nog doorgaan.

Noodopvang wordt georganiseerd in Antwerpen, Turnhout en Leuven in nauwe samenwerking met de lokale overheid.

Over de Sportpretdagen in Genk van volgende week die onder het protocol ‘sportkampen’ valt, is nog geen beslissing genomen, hiervoor wachten we de lokale richtlijnen van stad Genk af.

De Warmste Sportpretweek

Met veel trots lanceren we dankzij de inzet van verschillende vrijwilligers ons eigen fundraisingsplatform! Nu “De Warmste Week” van concept verandert, gaan er minder benefietacties georganiseerd worden. Terwijl die acties net zorgen voor heel wat centjes die nodig zijn om onze activiteiten ook in 2021 te kunnen organiseren. Daarom lanceren we vandaag, 19 oktober, ons eigen platform zodat iedereen, personen, groepen, verenigingen, bedrijven,.. een actie kunnen opzetten ten voordele van Sportpret.

Hoe werkt het?

 1. Registreer je actie op de site: https://warmste.vzwsportpret.be/
 2. Voer jouw actie uit! Indien je graag hulp hebt, staan we voor je klaar.
 3. Vul het bedrag in dat jouw actie heeft opgebracht en stort de centen.

Op de startpagina van onze ‘Warmste Sportpretweek’ vind je ook een grote teller terug, hier komen alle ingezamelde gelden bij elkaar. Gaan we samen voor een recordbedrag?

Acties kunnen plaatsvinden tussen 19 oktober en 25 december.

17 oktober – Stop armoede!

17 oktober 2020 – België wordt wakker met opnieuw een hele reeks nieuwe, zware maatregelen om de strijd tegen hét virus te winnen. Ook op sociaaleconomisch vlak zijn deze tijden rampzalig. Gezinnen die het reeds moeilijk hadden krijgen het nog moeilijker. Mensen verliezen hun job, hun inkomen. Gezinnen in armoede staan er alleen voor.

Maar ook op persoonlijk vlak zijn deze tijden rampzalig voor personen in armoede. Nog meer dan anderen ervaren zij het sociale isolement. Geen internet om te verbinden met familie of vrienden, geen beltegoed, geen contact. Niets.

Vandaag is het ook 17 oktober, de dag tegen armoede. De dag om rondom je te kijken naar de mensen om je heen. Te helpen, te luisteren. Armoede is volop aanwezig. 1 op de 5 kinderen in België groeit op in armoede of loopt het risico in armoede te belanden. Recente cijfers zijn er niet, maar duidelijk is het zeker, de cijfers voor 2020 gaan bloedrood zien. Armoede is vlakbij en toch zo ver af. Armoede is onzichtbaar, omdat we het soms niet zien, of soms niet willen zien.

Maak het verschil, op jouw manier. Klik op onze actiepagina.

Actiepagina ‘Stop Armoede’

Een nieuwe stap voor Sportpret: Sportpretconsulent gestart!

Sinds 1 oktober is het zover! Onze allereerste Sportpretconsulent is gestart. Wat is net de bedoeling? En welke impact willen we realiseren? Lees er alles over in dit nieuwsbericht.

Project: Sportpretconsulent

Met het project Sportpretconsulent willen we de laatste stap naar vrije tijd makkelijker maken. Sportpret zet sinds het begin in op laagdrempelige, gratis sport en spel activiteiten. Deze activiteiten zijn quasi altijd tijdelijk, enkele Sportpretdagen tijdens de schoolvakantie, een lessenreeks van 6 lessen, eenmalige activiteiten,.. Dat is een heel bewuste keuze. We willen kinderen en gezinnen in armoede een eerste kleine stap laten zetten. Gezinnen die nog geen enkele ervaring hebben met jeugdwerk of sportclubs ineens toeleiden naar een wekelijks aanbod is heel moeilijk. Daarom geloven we bij Sportpret sterk in onze methodiek waarbij we kinderen (maar even goed de ouders) warm maken voor die grote stap te zetten naar een wekelijkse activiteit door laagdrempelige activiteiten te organiseren. Zo ervaren ze een eerste succesbeleving en ervaren ze zelf wat het juist inhoud. Zo ontdekken kinderen het plezier van buitenschoolse activiteiten en zien ook ouders dat ze op een relatief eenvoudige manier hun kind een leuke tijd kunnen geven. Dat is de eerste, en broodnodige stap, vooraleer we gezinnen kunnen toeleiden naar een wekelijks aanbod.

Nu, bijna 5 jaar verder, zijn onze losse activiteiten zeer succesvol en organiseren we onze activiteiten in verschillende steden in Vlaanderen en Brussel. Dringend tijd om dus ook te starten met onze laatste schakel, kinderen effectief inschrijven in sportclubs, jeugdbewegingen,.. Uiteraard waren we hier altijd al mee bezig, maar dan verliep dit via externen, de vrijetijdsdienst van de stad, andere armoedeorganisaties,.. Dit zorgt voor een extra drempel en deze partners kunnen ook niet al onze deelnemers begeleiden.

Naast mooie plannen moet er uiteraard ook budget zijn. Een professionele medewerker aanwerven die de nodige kennis bezit om zo’n project op te starten kost nu eenmaal geld. Personeelskosten betalen we niet met giften, enkel met subsidies en sponsors. Daarmee maken we het onszelf moeilijk, maar dit houdt ons ook scherp. We moeten namelijk streng toezien hoe we deze beperkte middelen zinvol inzetten. Na een lange zoektocht hebben we een private anonieme sponsor gevonden die het project genegen is, en een halftijdse Sportpretconsulent financiert.

Najat

Misschien herinnert u onze vacature nog wel, ‘Gezocht: Sportpretconsulent’, die we eind augustus verspreidde. Uit de sollicitanten kozen we Najat als onze nieuwe Sportpretconsulent. Met meer dan 8 jaar ervaring bij de dienst vrijetijdsbemiddelaars bij buurtsport Antwerpen, de geschikte kandidaat om dit nieuwe project bij Sportpret tot een goed einde te brengen.

Sinds 1 oktober is Najat gestart en zijn we momenteel volop bezig met heel het werkingsproces uit te denken. Ook de eerste begeleidingen worden deze week reeds opgestart. Om Najat te ondersteunen kan ze, naast de steun van onze andere medewerkers, ook rekenen op 2 stagestudenten die vol enthousiasme mee dit nieuwe project gaan opstarten.

Impact?

Wat willen we nu bereiken met dit project? Heel concreet stellen we onszelf de doelstelling om op 12 maanden minstens 100 unieke kinderen te begeleiden waarvan minstens 75 kinderen ook effectief inschrijven en regelmatig deelnemen aan het aanbod waarvoor ze inschrijven.

Dit streven we na door een intensieve opvolging te realiseren waarbij er verschillende contactmomenten zijn tussen onze Sportpretconsulent en het gezin. Zo zetten we maximaal in op een duurzame vrijetijdsbesteding.

Maak mee het verschil

Jaarlijkse verkoopactie: koffie of thee!

Sportpret lanceert een verkoopactie. Door de huidige omstandigheden zijn veel benefietevenementen niet kunnen doorgaan. Ook de komende maanden vrezen we ervoor dat er maar weinig benefietevenementen gaan kunnen doorgaan. Daarom lanceren we nu onze verkoopactie in samenwerking met CUBZZ. Aangezien de herfst voor de deur staat, smaakt een lekker warm kopje koffie of thee altijd! Daarom was de keuze snel gemaakt, en kiezen we er voor om pakjes koffie en thee te verkopen.

We kunnen hiervoor rekenen op de steun van CUBZZ, zij verkopen het hele jaar door producten ten voordele van organisaties die zich inzetten om kinderen in een kwetsbare situatie te steunen. CUBZZ schenkt de volledige winstmarge van deze verkoopactie aan Sportpret. Hou je dus niet in, en sla je voorraad koffie of thee nu in!

Vul hieronder het formulier in, we laten spoedig weten wanneer u uw bestelling kan ophalen in één van de vermelde ophaalpunten.

Bestellen voor 15 oktober! Na 15 oktober krijgt u bericht wanneer uw bestelling opgehaald/bezorgd kan worden. Is het niet haalbaar om jouw bestelling op te halen? Laat het ons weten en we proberen het bij jou te leveren.

Bestelformulier

  Vergeet niet de betaling uit te voeren op volgend rekeningnummer met uw volledige naam als mededeling. Pas na betaling is uw bestelling definitief!

  Rekeningnummer: BE57 7440 6599 3335 – SPORTPRET VZW